Alimentația bebelușului este una dintre principalele probleme care ne preocupă pe toți, în calitate de părinți, cel puțin în primele luni de viață ale copilului. Modul în care hrănim bebelușul, modul în care îi preparăm mâncarea, ingredientele și sistemul de diversificare a meniului sunt extrem de importante în dezvoltarea micuțului.

          Știm că medicul recomandă ca bebelușul să fie alăptat în primele luni, iar mai apoi să ne asigurăm că-i oferim proteinele și vitaminele necesare creșterii. Pentru o dezvoltare cât mai armonioasă, fructele și legumele sunt mereu răspunsul la ceea ce căutam din punct de vedere alimentar.

Diversificarea alimentelor la bebeluș – pași de bază

          Este important ca începând cu luna a șasea de viață să ne obișnuim bebelușul cu tot felul de alimente. Prin diversificarea și îmbogățirea meniului său îl ajutăm să se dezvolte și să obțină din fiecare aliment nutrienții necesari creșterii sale. Este bine să-l învățăm încet, încet să treacă de la mâncarea în formă lichidă (lapte – sucuri – supe etc) la mâncăruri solide, piure-uri de fructe și legume pentru început, iar mai apoi poate chiar friptură și carne fiartă.

Avocado – Fructul minune

          Avocado este cel mai complex fruct pentru bebelușul tău. Acesta este un fruct exotic, plin de nutrienți. Alimentul se consumă ca masă, nu ca desert, fiind atât de nutritiv încât poate să substituie o masă sau o gustare de prânz, cu maximă ușurință. Doctorii consideră că acest fruct are proprietăți extraordinare. Fructul cumparat trebuie să fie necopt, deoarece acesta se coace în doar câteva zile, fiind ideal de mâncat între 3 – 5 zile după ce a fost cumpărat.

Este foarte ușor de consumat, fiind ușor de presat și amestecat cu alte fructe într-un piure delicios. De asemenea, se poate face pastă extrem de ușor sau îl putem consuma într-un suc delicios, făcut la blender. Este indicat pentru consum încă din primele luni ale bebelușului, fiind ușor de introdus în timpul diversificării alimentației.

Diversificarea la bebeluși este un proces extrem de complex. Spre exemplu, între 6 – 12 luni acest proces este format din câțiva pași esențiali:

  1. Regula de 4 zile

După fiecare aliment nou introdus în regimul bebelușului trebuie să treacă cel puțin 4 zile până la următorul aliment nou. Aceste 4 zile asigură faptul că bebelușul are timp să asimileze nutrienții și să se obișnuiască cu alimentul nou. De asemenea, ne putem da seama dacă este ceva în neregulă sau dacă îl putem servi bebelușului în continuare.

  1. Controlul asupra linguriței

În luna a 7-a bebelușul este gata să țină el lingurița în castronul cu mâncare. Ar trebui să fie lăsat să controleze el ustensilele. Acest lucru îl va obișnui cu activitatea de hrănire și îl va face să devina ușor-ușor independent.

  1. Scăunelul

În luna a 9-a bebelușul ar trebui să fie capabil să stea la măsuță, pe scăunel. Este momentul să introducem și acest element în peisaj. Cu privire la ingredientele din mâncarea zilnică a bebelușului, deja putem introduce lucruri solide, precum găluștele de gris în supă, cărnița fiartă sau cartofii fierți.

În lunile ce urmează, de la 10 – 12 luni bebelușul va deprinde deja obiceiul de a mânca singurel cu lingurița și de a sta la masă pe scăunel. Alături de aceste obiceiuri esențiale în dezvoltarea unui copil, bebelușul va ști să diferențieze deja și alimentele și se va obișnui cu tot ce înseamna meniu diversificat.

Atât timp cât excludem prăjelile și grăsimea, dar și excesul de carne grea precum cea de porc sau vită, bebelușul va fi de acum capabil să guste din orice tip de aliment. El va fi gata să mănânce asemeni nouă, fiecare masă, indiferent din ce va fi compusă aceasta.

Consultati medicul de familie în ceea ce privește diversificarea la bebeluși!

Pentru și mai multe sfaturi asupra procesului de diversificare la bebeluși este însă imperios necesar să vă adresați și medicului de familie. Acesta vă va explica fiecare pas, vă va învăța cu ce anume să începeți și cum să urmați acest proces fără a-l afecta pe micuț.

Este util să vă informați în prealabil și din alte surse de specialitate, însa nu este indicat să începeți diversificarea la bebeluși fără să consultați un medic specialist sau un nutriționist. Astfel vă veți asigura că faceti totul bine și că micuțul se află în afara oricărui pericol.

Mai multe detalii despre diversificare găsești în acest articol: https://lumealuijunior.ro/diversificarea-la-bebelusi-6-12-luni/

Sursa foto: Internet

Lasa un comentariu