Cea de-a treia întâlnire, având ca temă renaşterea spiritului turdean, a avut loc miercuri, 18 octombrie, începând cu ora 17.00, la cafeneaua culturală La Papion, din Turda.

În prezența unui grup mai puțin numeros, dar cu drag de Turda, s-au trecut în revistă evenimentele derulate de la ultima întâlnire, iar Alex Fuhrmann a lansat provocarea ca turdenii să vină cu propuneri și să se creeze grupuri de implicare.

„Să regăsim trecutul, prin poduri!” – un îndemn, dar și un exemplu de activitate potențială: descoperirea și recreerea istoriei orașului, pornind de la diverse obiecte vechi, care ar putea fi căutate de grupuri de elevi și tineri, găsite și prezentate într-o expoziție, sau, de ce nu, chiar într-un muzeu al comunismului. Se menționează clădirea fostei Securități ca locație ideală pentru acest tip de muzeu, datorită puternicei încărcături emoționale și a mesajului pe care încă îl transmite clădirea. Reprezentanții tinerilor nu văd utilitatea unui muzeu dedicat comunismului. În realitatea de azi, nu mai există atașament față de obiecte, dinamica lor e alta. Acestea sunt cârlige mentale care ne ancorează într-o realitate care nu mai este. Povestim despre amintiri, pentru că nu mai avem obiectele. Nu putem să edităm istoria, trebuie să o cunoaștem și să ne-o asumăm. Să vorbim despre lucrurile trecute, cu bune și cu rele, și să le acceptăm, este de părere Alex Fuhrmann.

Printre ideile propuse se numără și refacerea traseului Mocăniței, chiar daca momentan, fizic e imposibil, dar se pot recrea impresiile prin colecționarea și expunerea obiectelor care au legătură cu îndrăgitul tren. Evident, subiectul nu are relevanță pentru participanții cu vârsta de până în 30 de ani, care nu au circulat cu Mocănița.

Deoarece deja se pare că s-a coagulat un nucleu, începând cu întâlnirile viitoare, se va începe așternerea pe hârtie a propunerilor. Astfel, ideile vor putea fi dezvoltate și puse în practică, devenind evenimentele orașului!

 

Lasa un comentariu