Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă (SCDA) Turda sărbătorește 60 de ani de la înființare! Momentul aniversar este marcat printr-o ceremonie ce va avea loc în data de 29 iunie 2017, la sediul instituției situat pe str. Agriculturii nr. 27.

Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă (SCDA) Turda este continuatoarea Stațiunii Experimentale pentru Cultura Porumbului înființate în 1957, fapt ce repreprezintă un bun prilej de omagiere și bilanț a șase decenii de activitate științifică pusă în slujba dezvoltării agriculturii.

Cu această ocazie vor avea loc și festivitățile de inaugurare ale noilor spații destinate activității de cercetare științifică construite recent cu fonduri europene și dotate cu aparatură performantă. Proiectul, cu titlul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de cercetare la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda” a fost rodul muncii unui colectiv vizionar și ambițios, din care au făcut parte regretatul director, prof. dr. Ioan Haș, contabil șef Elena Șerbănescu și actualul director dr. ing. Nicolae Tritean,  care au elaborat un proiect în valoare totală de 25.038.830 lei, fără a apela la serviciile firmelor de consultanță!

Rezultatele proiectului sunt notabile:

Ca urmare a extinderii şi modernizării clădirilor destinate cercetării:

  • au fost modernizate 10 laboratoare de cercetare, şi create 16 noi laboratoare de cercetare;
  • au fost modernizate două spaţii de conservare şi  create  două spaţii de păstrare la rece (pe termen lung) a seminţelor;
  • a fost construită o seră  de 400 m patrați pentru producerea unor generaţii de iarnă;
  • cabinetele de lucru pentru cercetători existente au fost modernizate si create 12 noi cabinete de lucru şi un spaţiu destinat activităţii doctoranzilor, spaţiu destinat prezentării rezultatelor, instruirii fermierilor, studenţilor şi masteranzilor, bibliotecă, oficiu de calcul.
  • S-au achiziţionat echipamente CD, aparatura de laborator, utilaje, componente IT și mobilier de laborator în valoare de peste 3.000.000 Euro : 14 echipamente pt pregatirea primară a probelor de laborator, 31 utilaje pt câmpurile experimentale si 65 de aparate de laborator.
  • Au fost create 10 noi locuri de muncă pentru cercetători (studii superioare) şi 15 pentru asistenţi cercetare cu studii medii, iar pentru 20 de persoane cu studii superioare şi 36 persoane cu studii medii sau generale au fosti menţinute locurile de muncă, iar condiţiile în care îşi vor desfăşura activitatea după implementarea proiectului sunt mult îmbunătăţite, la standarde europene.

Programul manifestărilor:

I. Inaugurarea noilor spații destinate cercetării (Pavilionul Central SCDA Turda)

9:00-10:00 – Primirea participanților. Festivități de inaugurare și dezvelire a plăcii comemorative – 60 de ani.

II: Ceremonia dedicată aniversării a 60 de ani a SCDA Turda (Sala festivă a Colegiului „Emil Negruțiu”)

10:00-10:15 – Deschiderea festivităților; cuvânt de bun-venit dr. ing. Nicolae Tritean, directorul SCDA Turda

10:15-10:45 – 60 de ani de cercetare-dezvoltare agricolă la Turda, prezintă dr. ing. Felicia Mureșanu, secretar științific SCDA Turda

10:45-12:00 – Mesaje din partea participanților

12:00-12:30 Pauză

III. Vizitarea laboratoarelor

12:30-14:30 Pavilionul Central, Pavilionul II și expoziția de mașini pentru câmpuri experimentale

Mai multe informații aici: scdaturda.ro

 

Lasa un comentariu