Iarna se numără Poveștile! După 4 luni de proiect, volumul ”Povești de fabrică” s-a lansat marți, 19 decembrie a.c, de la ora 18, la cafeneaua culturală La Papion, din Turda.

Proiectul Centrului Rațiu pentru Democrație, coordonat de către profesorul Florin Stan și materializat alături de Oana Bakos, Alina Constantinescu și Emil Hălăștuan a beneficiat de finanțare din partea Administrației Fondului Național Cultural și s-a derulat în 3 pași:

  1. Întâlniri cu foști angajați ai fabricilor turdene din perioada 1970-2000,
  2. Alegerea a 3 povești reprezentative, care au fost dramatizate și jucate atât în Turda, cât și în Câmpia-Turzii și Aiud,
  3. Transcrierea interviurilor și redactarea poveștilor.

Când spui Florin Stan, spui Debate– iar el nu s-a dezmințit nici de această dată, propunând celor prezenți 2 teme de dezbatere:

  • Fabricile ar putea merge și azi în pași glorioși?
  • Fabricile au fost cu probleme, și erau menținute artificial în funcțiune?

Atât le-a trebuit foștilor angajați de la Sticla, Cimentul, Electroceramica! S-au împărțit în 2 „tabere” și poveștile din timpurile trecute, precum și argumentele pro și contra au început să curgă pe bandă rulantă! La final, câștigătoare a fost…varianta a 3-a, enunțată de prof. Anna Dumitriu: „Prin retehnologizare și prin selecție, unele fabrici puteau rămâne, dar în niciun caz cum au fost”.

Subiectul nu a fost nici pe departe epuizat, cu toții au căzut de acord că ar trebui să urmeze și volumul al doilea, poate chiar mai multe.

Fiecare participant a primit în dar câte un volum cu povești despre cum se trăia și muncea în fabricile din Turda, între anii 1970-2000.

 

 

 

Lasa un comentariu