Alexandra Dușa, actriță a Teatrului „Aureliu Manea” Turda, a fost selectată să participe la Gala Tânărului Actor – HOP!

Ediţia a XX-a a Galei Tânărului Actor se va desfăşura la Costineşti în perioada 3-7 septembrie 2017, fiind organizată de UNITER şi Vox Maris Grand Resort Costineşti.

Cotidian de Turda a solicitat mai multe informații pentru cititorii ziarului:

Cotidian de Turda: Cine este Alexandra Dușa?

 

Alexandra Dușa: Sunt Alexandra, am 25 de ani, sunt din Cluj-Napoca, și sunt de meserie actriță. Lucrez la “Teatrul Aureliu Manea Turda” de aproximativ 3 ani.

Cdt: De ce actriță, de unde vine pasiunea pt artele performative?

A.D.: Actriță pentru că acolo m-a chemat inima. Când eram mică țineam mereu “spectacole” pentru părinții mei sau pentru prietenii de familie. Primul rol l-am avut în clasa a II a într-o serbare și atunci mi-a spus cineva că ar trebui să mă împrietenesc cu scena pe viitor. Mereu am avut o atracție înspre dans, cântat, tot ceea ce ține de scenă, iar mai apoi, în liceu, am început să joc în trupa de teatru a liceului, trupa cu care am castigat foarte multe premii la concursuri naționale și internaționale. Când a venit momentul să aleg la ce facultate vreau să merg oscilam între facultatea de drept și cea de actorie… Nu mi-a fost foarte greu să aleg, am ales cu inima. Am avut noroc pentru că părinții mei m-au susținut mereu indiferent de circumstanțe și le mulțumesc din suflet pentru asta.

Cdt: Ce înseamnă preselecţia pentru Gala Tânărului Actor – HOP și participarea la ediția a 20-a a Galei?

A.D.: Participarea la Gala Hop înseamnă pentru mine o nouă șansă de a învăța. Cred că acest lucru e cel mai important și totodată frumos, faptul ca nu ne oprim niciodată din a învăța.  Este de aseamenea o șansă de a-mi  cunoaște colegii din alte orase, de a-mi deschide noi orizonturi, dar mai ales o șansă de a lucra alături de actori tineri, la început de drum, la fel ca mine.  Cred că putem învăța multe unii de la ceilalți.

Cdt: Cu bune și rele despre Turda, ce e OK, ce ar trebui îmbunătățit, din câte ai văzut?

A.D.: Dupa parerea mea, Turda începe sa fie din ce în ce mai valabilă din punct de vedere cultural. Am observat o creștere a numărului persoanelor care vin la teatru. Ceea ce cred eu că trebuie făcut încetul cu încetul este să învățăm publicul să guste și alte tipuri de spectacole în afară de comedii. Lumea are nevoie și de spectacole care arată trista și adevărata față a lumii, deși, deseori oamenii doresc să vină la teatru pentru a se simți bine și a râde. Cred că publicul din Turda are nevoie de un “upgrade” în ceea ce privește subiectele spectacolelor și valoarea acestora. Mi-aș dori ca pe viitor să încercăm să aducem la teatru oameni noi, oameni care poate nu au fost niciodată la teatru, oameni cărora poate le vom deschide noi orizonturi.

Cdt: Cum se impacă viața de om obișnuit, cu cea de pe scenă, care e reacția oamenilor când le zici că esti actriță?

A.D.: Viața de om obișnuit cu cea de pe scenă se împacă bine dacă știi cum să o gestionezi. Nu o  e meserie ușoară, e o meserie în care nu există weekend-uri sau ore fixe de lucru. E destul de dificil să te organizezi uneori.  Sunt perioade în care ești plecat de acasă câteva luni, sau zile în care ajungi doar noaptea acasă. În aceste condiții e greu să te descurci cu treburile de “om obișnuit”  daca nu ai în jurul tău oameni care să te susțină și să te ajute. Sunt și perioade în care ești prea liber, dar nici așa nu e bine. Cred că în această meserie trebuie să fii foarte organizat ca să poți împăca spălatul de haine, făcutul de curățenie, plimbatul câinelui, toate aceste treburi “casnice” cu repetițile, spectacolele, turneele etc. E dificil uneori, dar nu e imposibil. Și cel mai important este faptul că efortul merită și seara, cand pui capul pe pernă, poți să adormi zâmbind și mulțumind lui Dumnezeu că tu ai șansa de a face zilnic ceea ce îți place. E un sentiment minunat pentru care sunt foarte recunoscătoare!

Cotidian de Turda îi mulțumește Alexandrei pentru amabilitate și timpul acordat, și îi urează mult succes atât în Gală cât și în tot ce va întreprinde!

 

Lasa un comentariu