Marcajele turistice reprezintă un ansamblu de semne făcute pe copaci, stânci sau pe tăblițe speciale, pentru a indica turiștilor un anumit drum sau traseu turistic. Sistemul national de marcare turistică a fost adoptat de România în anul 1945, în mod similar reglementărilor pe plan internațional.

Pentru realizarea marcajelor turistice sunt folosite 4 simboluri (bandă, cruce, triunghi și punct) desenate în 3 culori (roșu, galben și albastru), pe un fond obligatoriu alb. Asocierea lor generează 12 tipuri de marcaje.

Sistemul de marcaj conține astfel de reguli încât să standardizeze importanța traseului care a fost marcat cu semnul respectiv folosit. Semnele de marcaj se încadrează într-un patrulater cu laturile de 16–20 cm.

  • Banda verticală pe fond alb – se folosește la traseele principale (numite și magistrale). În general acestea sunt – de principiu – trasee de creastă. Benzile de culoare necesită o lățime de 6 cm, iar cele de fond alb de 5 cm.
  • Crucea cu brațe egale pe fond alb – marchează traseele de legătură. Crucea de culoare trebuie să aibă cele doua benzi perpendiculare de 3 cm, iar banda de fond alb de 5 cm.
  • Triunghiul echilateral pe fond alb sau punctul într-un cerc pe fond alb – indică un traseu secundar. Triunghiul cu miezul de culoare trebuie să aibă laturile de 10 cm, iar banda de fond alb lățimea de 3 cm. Punctul de culoare trebuie să aibă diametrul de 10 cm, iar banda de fond alb o lățime de 3 cm.
  • Punctul cu cercuri duble de culoare albă și roșie – se folosește la traseele în circuit (dus-întors)

Mai multe informații despre marcajele turistice dar  și despre Legile muntelui, echipament și orientare turistică găsiți în Ghidul Drumeţiilor Montane, pus la dispoziție de d-l Mircea Lăncrănjan și preluat de pe alpinet.org.

Pentru intrebări suplimentare, puteți contacta aici autorul.

Surse: ro.wikipedia.org

Sursa foto: ideipentruvacanta.ro

Lasa un comentariu