Concertul de iarnă „Colinde Transilvane” susținut de Ioan Bocșa și grupul Icoane va avea loc pe data de 22 decembrie, ora 19,00 la Teatrul Aureliu Manea Turda si nu pe 15 decembrie, asa cum s-a anunțat inițial.

Modificarea datei de desfășurare a concertului a fost impusă de declararea zilelor de 14, 15, 16 decembrie 2017 drept zile de doliu național în memoria Regelui Mihai I.

Biletele achiziționate își păstrează valabilitatea.

Ansamblul „ICOANE“ îşi propune restaurarea sonoră a unor producţii muzicale arhaice, preluate fie din culegeri ale unor folclorişti, realizate la începutul secolului XX, fie din materiale culese din zone ale ţării unde încă folclorul se mai practică după ritualuri străvechi.

Cel mai important gen muzical abordat de ansamblul” Icoane” este colinda tradiţională. Temele cele mai importante sunt legate de viaţa familială (colinde: de gazdă, profesionale, de june, de fată, de peţit) sau cosmogonice-mito-religioase (cerul şi pământul, sora soarelui, originea vinului, grâului şi mirului). Limbajul poetic are o frumuseţe tulburătoare, stranie, un farmec aparte, îmbinat cu mister.

          Ansamblul de muzică tradiţională românească” Icoane”, prin modalităţile de prelucrare a cântecelor, prin emisia vocală specific folclorică şi prin formula instrumentală tipică muzicii ţărăneşti transilvănene, îşi doreşte atingerea firescului şi adesea a dramatismului ritualurilor folclorice şi reconstituirea unei atmosfere proprii satului românesc de acum câteva sute de ani.

Sursa: Casa de Cultură Turda

Lasa un comentariu