Echipa de specialiști a Muzeului de Istorie Turda vine în întâmpinarea cadrelor didactice cu o bogată ofertă de ateliere interactive care oferă copiilor oportunitatea de a dezvolta noi abilităţi şi cunoştinţe într-o manieră atractivă şi non-formală.

Printre preferințele școlarilor se numără și Atelierul de Gastronomie romană. Joi, 11 ianuarie a.c., a venit rândul elevilor de la Școala Gimnazială „Mircea Luca” din Băișoara să fie oaspeții muzeului turdean. 15 elevi din clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, însoțiți de d-na director Presecan Lucreția, prof. Moncea Narcisa și prof. Pandrea Ioana s-au avântat voinicește să descopere toate secretele muzeului.

După un tur ghidat incitant prin sălile încărcate de istorie și mister ale muzeului, a urmat partea mult așeptată: trecerea în revistă a obiceiurilor culinare ale romanilor și a rețetelor străvechi, a vaselor și ingredientelor folosite de romani în bucătărie și partea practică, unde elevii și-au suflecat mânecile și s-au apucat de gătit.

Mâinile îndemânatice nu au stat o clipă locului: în castroane, făina s-a îmbinat rapid cu apa călduță, sarea, drojdiuța, ierburile și semințele, rezultând un aluat catifelat ce s-a metamorfozat spre final în pâinici moi și gustoase.

 

Garumul, salata de linte și de năut, brânza cu ierburi aromate și fagurii cu miere s-au alăturat pâinicilor proaspăt scoase din cuptor, spre bucuria copiilor care au savurat roadele muncii lor. Am gustat și noi, și i-am intrebat de ce este așa de bună mâncarea preparată de ei?

-Pentru că este făcută cu multă dragoste, a venit rapid răspunsul.

Cu mândrie și mult drag pentru colectivul de cadre didactice și elevii domniei sale, doamna director ne mărturisește:

    „În școala noastră, toate cadrele didactice folosesc predarea interdisciplinară, bazată pe proiecte. Acest lucru ne-a determinat să venim acum, într-o zi de vacanță, la Muzeul de Istorie din Turda. <Învățare activă> este deviza celor de la Școala Gimnazială „Mircea Luca” din Băișoara!”

În prezent, școala este implictă în următoarele proiecte:

  • „Let’s Green” – proiect național de ecologie
  • „Porți verzi” – proiect internațional (cultură-tradiții)
  • „Digitaliada” – proiect național pentru învățarea informaticii
  • „Patrula de reciclare” – proiect național (Reciclare)

Participând la atelierele organizate de Muzeul de Istorie Turda, elevii își formează capacităţi, priceperi, deprinderi şi competenţe care să le permită integrarea în societatea actuală, bazată în principal pe competitivitate și profesionalism.

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu