„Nimeni să nu fie ocărât pentru religie de nimeni,
căci credința este darul lui Dumnezeu” –
din decretul despre libertatea conștiinței și a toleranței religioase
– Dieta de la Turda,1568

Din data de 13 ianuarie 2018, Turda este mai aproape de cer! În acea zi senină, în prezența a aproximativ 1568 de suflete, avut loc dezvelirea Monumentului Libertății Religioase, realizat de sculptorul clujean Liviu Mocan.

Edictul religios al Dietei Transilvaniei de la Turda, din 1568, este cea mai mare contribuție a Ardealului la tezaurul cultural și spiritual european. Această dată este considerată a fi și ziua de naștere a Bisericii Unitariane Maghiare. Deoarece în acest an împlinește 450 de ani de existență, Biserica Unitariană a dorit să marcheze acest eveniment important prin înălțarea unui monument reprezentativ la Turda.

          Liviu Mocan este unul dintre cei mai importanți sculptori români ai momentului. De-a lungul timpului a avut mai multe expoziții personale în diverse colțuri ale lumii, iar sculpturile sale pot fi văzute in locuri publice din Germania, SUA, Norvegia, Noua Zeelandă și, desigur, România. Este cunoscut ca fiind autorul “Stâlpilor Împuscați” din Piața Revoluției din Cluj-Napoca, dar și al “Semințelor” amplasate în centrul Sibiului – Capitală culturală în 2007.

Cotidian de Turda: Ați participat la dezvelirea Monumentului Libertății Religioase din parcul Bisericii Romano-Catolice din Turda, în calitate de părinte și creator al monumentului și ne-ar face plăcere să aflăm câteva impresii. De asemenea, suntem interesați cum a fost selectata lucrarea?

Liviu Mocan: La concursul pentru selectarea Monumentului Libertății Religioase s-au primit 43 de lucrări. În prima etapă au fost alese 3. Selecția a fost făcută de o comisie specializată alcătuită din reprezentanți ai Breslei Barabás Miklós și ai Bisericii Unitariene, în data de 25 august 2017. Luând în considerare opinia comisiei, președinția Bisericii Unitariene a decis ca premiul întâi să fie atribuit acestei lucrări. În conformitate cu spiritul Edictului, Biserica Unitariană Maghiară a transmis un mesaj de încredere și colaborare prin desemnarea unui sculptor român. Adevărul istoric este deosebit de complex. Fiecare etnie care a locuit într-o anumită perioadă într-o zonă geografică are părți din acest adevăr, foarte firești și temeinice, dar deasupra adevărului istoric tronează adevărul absolut, iar adevărul absolut este Iisus Hristos, cel al nostru, al tuturor: calea, adevărul, viața! Adevărul absolut este iubirea.

CdT: Care au fost cerințele referitoare la lucrare; ce trebuia să reprezinte și cum a evoluat ideea în timpul proiectării și a execuției?

Liviu Mocan: Opera trebuia să fie reprezentarea vizuală a idealului libertății religioase. Nu s-au specificat criterii legate de forma și conținutul monumentului, dar s-au avut în vedere mai ales lucrările nonfigurative, create în spiritul unui limbaj artistic contemporan, care iau în considerare condițiile locului de amplasare și se integrează organic în mediul arhitectural și natural.

Când am primit tema de concurs, prin Uniunea Artiștilor Plastici, m-a fascinat motivația cu care s-a dat acest edict. Când spui „fiecare să creadă cum vrea”, seamănă foarte mult cu relativismul contemporan când fiecare crede în ce vrea și cum vrea. Citind edictul, i-am pătruns mai bine sensul: credința este darul lui Dumnezeu pentru om! Deci iată că motivația edictului este Dumnezeu însuși, absolutul însuși, și nu relativismul! Un Creator infinit, care este marele sculptor al Universului creează și a creat ființe umane într-o multitudine de expresii ale sale. Suntem modelați după chipul și asemănarea Sa, în funcție de timpul istoric și locul geografic al existenței noastre, credința devenind astfel relația fiecăruia dintre noi cu creatorul nostru. Edictul ne transmite peste veacuri să ne iubim și să ne respectăm unii pe alții iar monumentul poate fi văzut ca o scară a sufletului, precum în poezia lui Ion Minulescu – Drum Crucial:

„Pe scara sufletului meu
M-am întâlnit cu bunul Dumnezeu –
Eu coboram mâhnit din conştiinţa mea,
Iar El urca surâzător spre ea!…

Şi ne-am oprit la jumătatea scării
Încrucişându-ne în clipa-ntâmpinării
Săgeţile perechilor de ochi ca de-obicei –
Ah! ochii Lui cum seamănă cu ochii mei!

Pe scara sufletului meu
M-am întâlnit din nou cu Dumnezeu –
El cobora solemn din conştiinţa mea,
Iar eu urcam surâzător spre ea!…”

CdT: Cât timp ați lucrat la acest monument? Câteva detalii?

Liviu Mocan: 63 de ani! Un obiect de artă reprezintă suma întregii experiențe de viață, biologică și profesională. Sculptura aceasta este foarte importantă pentru mine întrucât încoronează munca mea de câțiva ani de când lucrez pe această temă – scara lumii. Este un întreg ciclu cu zeci de scări, de diverse feluri și mărimi și materiale. Evident, execuția a durat câteva luni.

Viziunea care m-a inspirat este cea din Cartea Genezei – Scara lui Iacob. O scară ce se naște dintr-o piatră. O scară cu 2 sensuri: urcare și coborâre. Scara îl reprezintă pe Iisus Hristos, care a coborât la noi, apoi s-a înălțat. Vertical. Treptele rigide ale scării devin încet, încet păsări care se înalță spre cer, până când ultima dinte ele se ajunge chiar să se desprindă din încătușarea scării, simbolizând libertatea.

Monumentul AD ASTRA – Însemn pentru Libertate este realizat din bronz, cu o structură interioară din inox. Bronz, pentru valoarea și culoarea extrem de caldă, asemănătoare cu a aurului, ca o scară coborâtă din soare și, miezul din inox pentru durabilitate în timp. Împreună cu piatra de la bază – Perna lui Iacob- ajunge înălțimea de 5,64 metri.

 

 

CdT: Aveti și alte proiecte la care lucrați?

Liviu Mocan: Împreună cu un bun prieten din Anglia, Jonathan Tame, directorul Fundației Jubilee Center din Cambridge, organizăm în luna iulie o expoziție numită „5 Fundamente”. Expoziția va fi găzduită de Great Saint Mary’s Church din Cambridge, din iulie și până în decembrie, și va fi o expoziție de exterior. Lucrez cu multă pasiune la acest proiect, și în acest moment, 3 piese din cele 5 sunt aproape gata.

CdT: Vă mulțumim pentru interviu și vă așteptăm cu plăcere să reveniți și cu alte ocazii în Turda. Câteva cuvinte pt cititorii Cotidian de Turda, pentru toți turdenii?

Liviu Mocan: Iubiți turdeni, vă mulțumesc pentru că m-ați primit atât de frumos in casa voastră. Vă rog să primiți în sufletele dumneavoastră și mesajul acestei sculpturi și anume că fiecare dintre noi are un destin, o scară, și se poate smulge, pe verticală, din noroaiele lumii, să devină mai bun, să se înalțe și să urce spre stele. M-aș bucura enorm ca sculptura aceasta să atingă sufletele și să vorbească tuturor turdenilor, indiferent de credința religioasă sau de naționalitate.

Sursa foto: Arhiva personală

 

 

 

Lasa un comentariu