Este un lucru general știut faptul că bebelușii sunt extrem de mofturoși atunci când vine vorba de alimentație. Cel mai important lucru pentru dezvoltarea lor, cand sunt mici, este tocmai alimentația! Așadar, cum poți să-l scapi de mofturi și să-l hrănești sănătos, fără a-i tolera pretențiile, dar fără a-l supăra în același timp?

Astăzi ne-am hotarât să împărtășim cu tine câteva trucuri identificate de specialiști. Aplicând aceste trucuri vei putea să te bucuri de clipe minunate atunci când stai la masă cu micuțul. Vei reuși sa-i diversifici meniul fără să îți facă „fițe”.

Iată care sunt cele 5 trucuri cu adevărat interesante pentru a-ți lăsa bebelușul fără mofturi la masă!

  1. Fă-l să cunoască mâncarea!

Orice bebeluș este înnebunit dupa joacă. El se simte apropiat de tot ceea ce cunoaște. Profită de acest lucru si lasă-i un măr, o bucată de morcov și un broccoli să se joace cu acestea. Înlocuiește-i jucăriile cu mâncare pentru 2 – 3 minute, la masă. Asigură-te ca vei spăla în prealabil toate legumele și fructele și oferă-i-le pentru a le analiza cu atenție și pentru a se juca cu ele. În fond, dacă le bagă în gură va fi un alt avantaj tot pentru tine.

Mai tarziu fierbe-i aceleași legume și ofera-i-le să le mănânce. Vei observa îmbunătățiri majore la modul în care percepe atunci mâncarea pe care deja a vazut-o și în alt context.

  1. Nu-i da zilnic aceeași mâncare!

Procesul de diversificare la bebeluși presupune tocmai să-i îmbogațești periodic meniul cu diverse alimente. Nu-i oferi copilului aceeași mâncare zilnic, deoarece se va plictisi. Exista chiar riscul să refuze la un moment dat aceleași alimente în aceeași formă.

Combină fructele și legumele între ele, combină rețete și fii cât mai creativă în bucătărie. Astfel îl vei face să fie curios ce papă azi și va încerca de fiecare dată fara niciun moft.

  1. Oferă-i autonomie, libertate și control!

Bebelușii sunt foarte activi mereu. Daca îi tai din avânt se va răzbuna pe tine și va gasi o modalitate foarte bună în acest sens. Nu îți va mai deschide gurița la niciun aliment. Lasă-l pe el să ia lingurița, ajutându-l să o țină.

Așează-l pe scaun la măsuță și pune-i bavețica, iar apoi lasă-l în voie să se joace cu lingurița și cu castronul. Vei avea mai mult de curățat, dar vei avea un copil sănătos și fericit, fără niciun moft alimentar. Tu alegi ce preferi!

  1. Fii un exemplu – puterea exemplului este lege pentru cei mici

Toti cei mici imită ce vad. Dacă te văd pe tine că schimbi multe alimente în cadrul mesei, aduci pe masă tot felul de bunătăți noi și le mănânci cu poftă, automat va fi curios să încerce și el ce papi tu. Va dori și el să guste, iar asta este oportunitatea ta. Joacă-te cu el și fă-l să guste din fiecare aliment.

Se va obișnui și în scurt timp vei vedea că îți cere mai mult de fiecare dată. Așa îl vei obișnui cu un meniu diversificat și sănătos.

  1. Creează jucării din mâncare!

Jucăriile realizate din alimente sunt mereu mai amuzante și mai gustoase decat un simplu castron cu mâncare. Așează-i pe masă un ursuleț făcut din fructe și alături creeaza un copăcel din legume. Și joacă-te cu micuțul tău atunci când mănâncă. Împreună veți salva lumea cu eroi creați din felii de mere și portocale, iar rățuștele de biscuiți se vor plimba pe lacul de lăptic. Împreună veți învăța să vă jucați, crescând și legând o relație bazată pe încredere și ajutor reciproc.

El va crește sănătos și armonios, iar tu te vei dezvolta alături de el, fără stres și fără nicio problema, evitând mofturile sale.

Ia în calcul aceste sfaturi și încearcă să diversifici cât mai mult meniul bebelușului tău. Fă-l să încerce cât mai multe alimente și oferă-i o alimentație sănătoasă, armonioasă și plină de plăceri, bucurii și bunătăți.  

Mai multe detalii despre diversificare găsești în acest articol: https://lumealuijunior.ro/diversificarea-la-bebelusi-6-12-luni/

Sursa foto: Internet

Lasa un comentariu